Categorieën
Geen categorie

Bouwbestek

Wat is een bouwbestek?

Bij het bouwen van een nieuw huis of pand is het belangrijk om duidelijkheid te krijgen in wat er nu precies wordt gebouwd. Dit wordt allemaal vastgelegd in het bouwbestek. Hier staat in wat er gebouwd gaat worden en op welke manier dat gebeurd. Naast een omschrijving van het bouwwerk, is er ook ruimte voor de bijbehorende werkzaamheden. Andere zaken die aan bod komen zijn de benodigde materialen, de uitvoeringsvoorwaarden en alle technische en juridische bepalingen die bij het bouwen om de hoek komen kijken.

Waarom is een bouwbestek belangrijk?

Met een bouwbestek zijn allerlei problemen en doemscenario’s te voorkomen. In eerste instantie lijkt een bouwbestek vooral een bundel papieren, maar als het er op aankomt, is het toch prettig om bij de hand te hebben. Zo geeft het duidelijkheid wat er precies gebouwd gaat worden, wie dat gaat doen, hoe dat gebeurt en onder welke voorwaarden. Je kunt je voorstellen dat dit veel onduidelijkheid wegneemt en heeft dan ook een positieve uitwerking op de communicatie met de betrokken partijen.

Welke voordelen biedt een bouwbestek?

Het opstellen van een bouwbestek brengt allerlei voordelen met zich mee. Zo zijn er duidelijke afspraken gemaakt die op schrift staan en waar altijd op teruggegrepen kan worden als zaken niet lekker lopen. Daarnaast laat een bouwbestek duidelijk zien welke resultaten er geboekt moeten worden met een verbouwing. Wil je duidelijkheid verschaffen omtrent een bouw- of renovatieklus en afspraken duidelijk vastleggen? Gebruik het bouwbestek als handboek en voorkom narigheden in de toekomst.

Geef een bouwbestek slim vorm

Het is verstandig om bij het opmaken van een bouwbestek altijd de betrokken partijen in te schakelen. Op die manier weet je zeker dat het correct gebeurd. Maak een bouwbestek daarom in overleg met een architect of aannemer en zorg dat zaken altijd duidelijk beschreven staan. Iets wat niet terugkeert in een bouwbestek zijn de kosten die een verbouwing met zich meebrengt. Deze vind je terug in de offertes die worden verstrekt door de uitvoerende partijen. Zorg er in ieder geval voor dat het bouwbestek up-to-date is alvorens je start met een verbouwing of renovatie.

Bouwbestek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *