Categorieën
Geen categorie

Burn out: wat is het?

Voel je je vaak moe en futloos, ook al slaap je voldoende? Wellicht heb je een beginnende burn-out. Een burn out Utrecht krijgen komt jammer genoeg zeer veel voor tegenwoordig. Het is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting.

Definitie van burn-out

In de jaren zeventig werd het begrip burn out gedefinieerd als een toestand van uitputting van zorg professionals door het werk. Dit begrip werd vervolgens toegepast op alle symptomen van burn out in verschillende industrieën. De symptomen van burn out treden over het algemeen op wanneer een persoon een zeer grote kloof voelt tussen zijn verwachtingen, de ideeën die hij heeft over zijn werk en de realiteit die hij in zijn werk ontdekt. Bovendien kan burn out niet als een psychische aandoening worden beschouwd. Het is eigenlijk werkstress die een persoon ervaart wanneer de verwachtingen of de realiteit van het werk verslechteren. Burn out komt steeds terug bij mensen die veel overwerken, veel druk ervaren om sneller te werken, geen controle over het werk kunnen hebben en slecht beloond of erkend worden.

Hoe ontstaat een burn out?

Wanneer de werkdruk erg hoog wordt, heeft de werknemer het gevoel dat zijn middelen zijn uitgeput. Hij of zij voelt dan emotionele, fysieke en mentale uitputting. De gebruikelijke rusttijden zijn niet meer voldoende om deze vermoeidheid te verlichten. Aan de andere kant kan een burn out leiden tot een cynische houding van de betrokkene. Op de werkplek kan hij of zij de taken niet meer goed uitvoeren en vertoont deze een negatief gedrag naar haar medewerkers en klanten toe. Ten slotte gaat de uitgeputte persoon zichzelf devalueren en verliest het vertrouwen in zijn capaciteiten op het werk. Mensen met een burn out kunnen voor ondersteuning en herstel naar een coach in IJsselstein. Soms kan een wandelcoach in Utrecht ook al wonderen doen. In ieder geval dient iemand met een burn out altijd professionele hulp te zoeken om uit zijn huidige situatie te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *